Banken, bonussen en leiderschap

////Banken, bonussen en leiderschap

Banken, Bonussen en Leiderschap

Ik wil al twee weken een blog schrijven over bonussen en de commotie die ontstaan is rond de ABN AMRO. Zie het onbegrip op het gezicht van de commissarissen die zich verdedigen dat ze zich aan de regels houden. Hoor de discussie in de politiek over bonussen en immoreel gedrag. Morgen is de deadline van mijn blog en op de een of andere manier lukt het me niet om de essentie ervan op papier te krijgen.

Martin Luther King

Diezelfde avond ben ik bij de Martin Luther King lezing waar onder andere Lodewijk Asscher spreekt. Het is een inspirerende avond met uitstekende verhalen over keuzes, leiderschap en moed. Ik besluit dat mijn blog over spiritueel leiderschap moet gaan.

Die MLK lezing is inspirerend doordat alle sprekers een authentiek verhaal vertellen, waarbij zij laten zien hoe zij zich verbinden met de samenleving en laten zien wat belangrijk voor hun is. Ik denk ook dat MLK zo een prachtig voorbeeld is omdat hij vanuit een positieve houding moed toonde en in staat was te inspireren. Belangrijke eigenschappen van een spiritueel leider!

Simon Sinek stelt dat Martin Luther King met zijn beroemde speech mensen inspireerde omdat zij het gevoel hadden dat de speech over hun idealen ging.

Leiderschap

Tijdens de lezing denk ik terug aan het gesprek eerder die dag met een ondernemer.
Hij heeft een besluit genomen dat tegenovergesteld is aan datgene wat ik geadviseerd heb. Mijn advies is rationeel optimaal, maar hij vindt dat hij schuld heeft aan de ontstane situatie. Hij is tot op heden dan ook niet erg duidelijk geweest wat hij van zijn team verwacht. Hij kiest voor zijn gevoel van rechtvaardigheid.

Ik complimenteerde hem met zijn besluit, omdat hij naar mijn overtuiging hiermee aantoont dat hij een goed leider is van zijn onderneming. Leiderschap gaat niet alleen over rationele beslissingen, moed en inspiratie maar ook over het handelen volgens je morele kompas.

Banken en spiritueel leiderschap

Het was een mooie dag en deze blog teruglezend heb ik deze dag de essentie gehoord waar ik over wilde schrijven in relatie tot bestuurders en de discussie over bonussen in de bankwereld. Het gaat er om dat die directie zich wel gedraagt volgens de regels maar geen spiritueel leiderschap vertoont.

Welke ontwikkeling wilt u verkennen?

By | 2017-07-14T11:56:27+00:00 13 april 2015|Blog Strategie en cultuur|