Wie zijn bekende spirituele leiders?

/, Blogs Coaching/Wie zijn bekende spirituele leiders?

Wie zijn bekende spirituele leiders?

Wat is de bindende factor van bekende spirituele leiders? Dat zijn hun overtuigingen en hun authenticiteit. Een spiritueel leider heeft als drijvende kracht:  ‘ik ga ervoor, dit is wat ik ben’. Wie is voor jou een voorbeeld van een spiritueel leider? Dit zijn onze voorbeelden. Daaronder leggen we uit waarom.

Bekende spirituele leiders

Tex-Gunning-spiritueel-leider[1]Tex Gunning
CEO TNT

Durven-doen-Wat-je-Raakt Tex Gunning is hèt voorbeeld van een spiritueel Leider. Tex Gunning is CEO van TNT Express. Daarvoor was hij lid van de RvB van AkzoNobel en docent, schrijver en spreker over leiderschap.

“Het was pas heel laat in mijn carrière, dat ik me realiseerde dat aan succes wederkerigheid ten grondslag ligt. Naarmate je meer geeft, krijg je meer terug. Dat geldt ook voor een organisatie die medewerkers wil helpen. Wij helpen medewerkers met zo’n reis, investeren in hun groei en de kwaliteit van hun leven. Vervolgens willen die medewerkers die organisatie niet teleurstellen en het bedrijf verder helpen. Behalve wederkerigheid wil ik een ander, heel wezenlijk begrip noemen, namelijk bescheidenheid. Het is een begrip dat wij allen in ons eigen leven mee zouden moeten dragen. Laat het diep in je bewustzijn doordringen dat je maar een heel gewoon mens bent, met zeer beperkte capaciteiten. Je leven is een stipje op de levenslijn van de wereld. Wees nederig in je dagelijkse leven, naar jezelf en naar anderen.”

marc-lammers[1]Marc Lammers
Voormalig gouden hockeycoach

Marc Lammers is hèt voorbeeld van een moderne coach. Met innovatieve oplossingen en een nieuwe manier van leidinggeven wist hij zijn team te prikkelen en te verbeteren. In 2008 haalde hij een prachtig resultaat: Olympisch Goud in Beijing met de Nederlandse hockeydames.

Lammers staat erom bekend dat hij veel moderne technieken introduceert bij het coachen. Zo zijn er in het hedendaagse hockey veel manieren en technieken te vinden die door Lammers zijn geïntroduceerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn het “lammeren”, de videobril, de videolaptop, nieuwe hockeysticks en de “cooling down vesten”.  Marc heeft ruim 14.000 volgers op twitter.

2011 Winter TCA Tour - Day 2Oprah Winfrey
is een Amerikaanse tv-ster, actrice en producer

Het ‘’Oprah Winfrey Network’’ (OWN)  ging in 2011 van start en trekt 85 miljoen kijkers in de VS. Daarnaast produceert Oprah ook “Oprah’s Lifeclass’’, een multi-media platform met miljoenen studenten in 200 landen die live, on-line en via de sociale media met Oprah in verbinding staan. De website‘’Oprah.com’’ is met name gericht op vrouwen en geeft adviezen op het gebied van lichaam en geest, eten, huis en relaties. De website heeft een zeer succesvol onderdeel “Oprah’s Book Club’’, de grootste boekenclub ter wereld met ongeveer 2 miljoen leden. Op Twitter heeft zij 25.5 miljoen volgers.

Oprah is ervan overtuigd dat onderwijs de sleutel is naar vrijheid en de kans voor een betere toekomst. Daarom heeft ze via haar eigen liefdadigheidsinstelling “The Oprah Winfrey Foundation’’ honderden subsidies verleend aan organisaties die zich inzetten voor onderwijs en emancipatie van vrouwen in Amerika en in andere landen. Daarnaast geeft ze beurzen aan studenten die hun opleiding willen gebruiken ten behoeve van de gemeenschap, waar ze zelf vandaan komen.

The greatest discovery of all time is that a person can change his future by merely changing his attitude. Oprah Winfrey

Eckart-Wintzen-spiritueel-leider[1]Eckart Wintzen
was een Nederlandse ondernemer en managementgoeroe

De grondlegger van de spraakmakende celfilosofie, een managementconcept waarbij een bedrijf is opgedeeld in vele kleine, volledig zelfstandige eenheden (cellen). Toen Wintzen in 1996 afscheid nam, had zijn bedrijf BSO/Origin kantoren in 75 steden in 20 landen. Het bedrijf was inmiddels gefuseerd met Philips C&P en had daarmee wereldwijd 10.000 medewerkers.

Door zijn eigenzinnige visie kreeg Eckart Wintzen de status van goeroe. Door Van Kooten en de Bie werd er zelfs een typetje op hem gebaseerd, Eberhard Strinzen, die vanaf de bank verschillende maffe filosofische ideeën aandroeg.

Richard-Branson-Spiritueel-Leider[1]

Richard Branson
is een Brits zakenman

Richard is de oprichter van de Virgin Group, een groep die meer dan 400 ondernemingen onder zich heeft.  Branson wordt ook wel gezien als een “transformational leader” in management termen. Dit komt door zijn non-conformistische strategieën en zijn visie op the Virgin Group als een organisatie die zich als informeel en informatiegedreven kenmerkt, met een grote werkvloer en een beperkt top-level management.  Op twitter heeft hij meer dan 6 miljoen volgers.

The Elders is een raad van wereldleiders en andere prominente personen. The Elders hebben als doel om globale problemen op te lossen, zoals aids, gewapende conflicten en armoede, en te helpen bij het oplossen van conflicten. The Elders is een idee van de Britse ondernemer Richard Branson en de Britse zanger Peter Gabriel, met het idee van de traditionele dorpswijzen als basis.  Samen met Nelson Mandela, Desmond Tutu en Graça Machel hebben ze het idee verder uitgewerkt.

In business, the ability to dream, conceptualise and invent is what sets the successful and the unsuccessful apart – and in life, often the happy from the unhappy – Richard Branson

Overtuiging

Een spirituele leider heeft een eigen overtuiging. Dit zijn vaak overtuigingen die diep van binnen komen. Groter lijken dan henzelf.  Vanuit deze overtuiging doen zij hun activiteiten en maken ze hun keuzes. Ze dragen hun overtuigingen ook uit naar anderen. Mensen die zich willen verbinden met deze overtuiging gaan deze leider helpen. Ze nemen deze overtuigingen over en gaan voor deze leider.

Authenticiteit

Wat onze voorbeelden ook verbindt is hun authenticiteit. Ze zijn uniek in hun overtuigingen. Ze zijn vaak geïnspireerd door hun omgeving en willen daar iets in veranderen. Ze willen iets nieuws brengen, een nieuw geluid, een authentiek geluid. Wat is jouw authentieke overtuiging? Onze ervaring is dat persoonlijke angsten of dilemma’s vaak geen ruimte bieden om jouw authentieke overtuiging te laten horen. Ze beperken je ruimte om deze te ontwikkelen tot een krachtige ‘ik’.

Ik moet, ik wil, of ik ga ervoor

Spirituele Leiders zijn niet bezig met managen, zelfstandig ondernemen of leiden of activiteiten die gekenmerkt worden door ‘ik moet’. Een spiritueel leider heeft als drijvende kracht: ‘ik ga ervoor, dit is wat ik ben’. Managen, ondernemen en leiden wordt gemakkelijker als je jouw overtuigingen durft te tonen aan anderen.

Ik moet zuigt je vaak terug in allerlei dilemma’s.  Herken je een ‘ik moet’ bij jezelf? Welke dilemma’s zitten daar voor jou onder?

  • Ik moet krachtig zijn.
  • Ik moet mijn eigen verhaal durven vertellen
  • Ik moet mijn eigen overtuigingen tonen
  • Ik wil niet meer moeten

of

  • Ik zorg voor meer effect op mijn organisatie
  • Ik laat mijn organisatie invulling geven aan de door mij bepaalde koers
  • Ik inspireer medewerkers
  • Ik omring me met medewerkers die er van overtuigd zijn dat ze zich tot het uiterste inzetten voor mijn organisatie!
By | 2017-06-30T16:58:22+00:00 21 oktober 2014|Blog Strategie en cultuur, Blogs Coaching|